Majówka wiosenna

| Cofnij |


Majówka wiosenna 
(Calocybe gambosa ( Fr.) Sing.)


| Galeria foto | Kapelusz | Blaszki | Trzon | Miąższ | Zarodniki| Występowanie | Uwagi |

Kapelusz
  • średnica 5-15 (15) cm
  • kremowobiały, kremowy, niekiedy z odcieniem ochrowym lub żółtawym
  • początkowo dzwonkowaty, wypukły z podwiniętym brzegiem, później spłaszczony z uwypukleniem na środku
  • sucha, skórka gładka,
 
Blaszki
  • szerokość 5-10 mm
  • białe, białawe, kremowobiałe
  • zatokowato wycięte
  • cienkie, gęste
 
Trzon
  • wysokość 4-9 cm, grubość 1,5-3 cm
  • białawy, białokremowy, kremowy
  • u młodych baryłkowaty lub maczugowaty, później cylindryczny, czasem u podstawy rozszerzony
  • powierzchnia gładka lub lekko włóknista
 
Miąższ
  • biały, nie zmienia barwy po przekrojeniu
  • mięsisty, soczysty, jędrny
  • smak: silny, przyjemny
  • zapach: silny, przypomina mąkę lub surowe ogórki
 
Zarodniki
  • białe
 
Występowanie
  • od końca kwietnia do czerwca, w górach od czerwca do lipca
  • na łąkach, pastwiskach, na polanach śródleśnych, w trawiastych zaroślach, na skałach, rzadziej w lasach i ich obrzeżach
  • saprofityczny
  • może tworzyć mikoryzę z tarniną, głogiem, dziką różą, śliwą
  • może występować pojedynczo, zwykle gromadnie, czasami tworzy tzw. czarcie kręgi
  • pospolity, ale nie wszędzie
 
Uwagi
  • dobry grzyb jadalny
  • uwagi o gatunku Radeusza Ruchlewicza :
  • 1. Majówka jest atrakcyjna ze względu na to, że występuje wcześnie gdy nie ma innych grzybów. Przy wczesnych wiosnach pojawia się ostatnio już w kwietniu.
  • 2. Owocniki majówki znajdowano w Karpatach nawet powyżej piętra kosodrzewiny, na wysokości 1900 m n.p.m ale dopiero w lipcu.
  • 3. Obok siebie występują często dwie odmiany majówki: biała i wyraźnie żółta.
  • 4. Majówki  przedstawiane są w niemieckich atlasach grzybowych jako grzyby wysokiej jakości.
  • 5. Majówki można smażyć, dusić w śmietanie, marynować i suszyć też. Marynowane zyskują na smaku gdy są gotowane z marchwią ( krążki marchewki można dodać do słoika).