Serwis miłosników grzybobrania - Na grzyby !| Grzyby naszych miast | Nasza biblioteka | Nawigacja | O stronie | Objaśnienia | Masze wyprawy | Ciekawostki |
| Darz Grzyb | Czy są grzyby ? | Forum | Ciekawe linki | Nowości | Słownik | Literatura | Przepisy | Ankieta |

| Aktualne występowanie grzybów w Polsce |

GRZYBOWE SMAKOŁYKI (3)

| strona przepisów nr 1 nr 2 nr 3 nr 4 nr 5|

1. Smardze smażone z zieleniną

2. Smardze w cieście naleśnikowym 3.  Smardze smażone z ziołami 4. Przekładaniec naleśnikowy ze smardzami
5. Grzanki ze smardzami 6. Smardze na tostach 7. Placki ziemniaczane z smardzami 8. Kapuśniak z grzybami
9. Sirloin z grzybami Portobello 10. Maślaki panierowane w orzechach 11. Rolada serowa z grzybami 12. Zupa z opieniek
13. Makaron w sosie kaniowo-pomidorowym 14. Pasztet z pieczarek 15. Pasztet z kurek 16. Bigos z pieczarek
17. Jajka faszerowane grzybami 18. Wykwintne danie ze smardzy 19. Pasztet z suszonych grzybów 20. Placuszki grzybowe
21. Smardze w śmietanie
- zapiekanka NOWE
22. Sos ze smardzów
NOWE

Polecam ciekawą stronę - znajdziecie tam ciekawe przepisy nie tylko na potrawy z grzybów www.mniammniam.pl

1. Smardze smażone z zieleniną


Składniki:
smardze, jajo, pieprz, masło do smażenia

Wykonanie:
Smardze tyle ile możemy zjeść sparzyc, odsaczyć na sicie, pokroic wzdluż, obtoczyć w jajku z dodatkiem odrobiny pieprzu.Smażyc na maśle. Posolić. Tuż przed podaniem posypać drobnoposiekanymi młodziutkimi listkami wiosennych zioł jak: mlecz, pokrzywa, krwawnik, babka i inne według fantazji (sprawdzic tylko w zielniku, czy nie trujace!!!)
 


do góry

2. Smardze w cieście naleśnikowym


Składniki:
smardze (tylko kapelusze), mleko, jaja, mąka, sól, odrobina utartej gałki muszkatołowej, olej i masło do smażenia

Wykonanie:
Oczyszczone kapelusze sparzyć, odsączyc, osuszyć. Ciasto naleśnikowe nie za gęste przygotować z 2 jaj, szklanki mleka, łyżki oleju i ok. 200 g. mąki. Sól wymieszać z gałką i posypać kapelusze smardzów. Kolejno zanurzać w cieście i snażyć na złoto w mieszance oleju i masła.


do góry

3. Smardze smażone z ziołami


Składniki:
smardze, masło, pieprz (najlepiej biały), świeże zioła do posypania (np.: estragon, natka pietruszki, melisa cytrynowa)
Wykonanie:
Oczyszczone i spażone smardze pokroić wzdłuż na ćwiartki, smażyć na maśle na średnim ogniu. Posolić w trakcie smażenia. Kiedy cały płyn wyparuje, dodać posiekane zioła i smażyć jeszcze 1 minuty. Jeść natychmiast ze świeżą bagietką.


do góry

4. Przekładaniec naleśnikowy ze smardzami


Składniki:
Smardze, masło, sól, pieprz, naleśniki usmażone wg ulubionego przepisu (bez cukru)
Wykonanie:
Oczyszczone smardze pokroić cienko w poprzek kapelusza. Odebrać kilka ładnych krążków do ozdoby. Resztę dusić krótko w maśle, dodać jajko, sól, ev odrobinę pieprzu, wymieszać.
Żaroodporne naczynie wysmarować suto masłem, układać naleśniki przekładając usmażonym farszem. Ostatni naleśnik ozdobić całymi krążkami świeżych smardzów. Zapiec krótko w mocno nagrzanym piekarniku.


do góry

5. Grzanki ze smardzami


Składniki:
Smardze (250g) , cebula, 2 jaja ugotowane na twardo, tarty ser (50g), masło, pieprz, kolęndra, rzodkiewki, zielenina do ozdoby, bułka bagietka lub biały chleb
Wykonanie:
Smardze sparzyć, odsaczyć na sicie, usiekać drobno, udusić z cebulką i przyprawami. Kromki bułki lub chleba posmarować masłem i opiec w piekarniku (lub ułożyc na dnie żaroodpornego naczynia, lub podsmażyć na patelni albo opiec w tosterze). Po opieczeniu obłożyć uduszonymi smardzami, posypać serem i siekanym jajem, ozdobić rzodkiewką, zielona pietruszką, ewentualnie marynowanymi smardzami.


do góry

6. Smardze na tostach


Składniki:
Smardze (350g), masło, pieprz, sól, zielona pietruszka, 1 szklanki śmietany, chleb tostowy lub bułka bagietka
Wykonanie:
Smardze sparzyć, odsaczyć na sicie, usiekać drobno, smażyć na maśle, posolić, popieprzyć, gdy cały płyn wyparuje dodać śmietanę i dusić jeszcze do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Podawać na gorących tostatach.


do góry

7. Placki ziemniaczane ze smardzami


Składniki:
I jeszcze jeden przepis na dzisiaj. Pochodzi ze Szwajcarii i tam nosi dźwieczną nazwe Rosti, ale my z czystym sumieniem możemy tą egzotycznie brzmiącą potrawę nazwać po polsku: Placki ziemniaczne ze smardzami.
- Smardze, ziemniaki (ok. 1 kg) starte na tarce o grubych oczkach, cebula, boczek wędzony (80 g), masło, pieprz, sól, zielona pietruszka, szczypiorek.
Wykonanie:
Masło rozgrzać na patelni, dodać pokrojony w kostkę boczek i posiekaną cebulę i smardze. Smażyć przez chwilę. Do miski z utartymi ziemniakami dodać zawartość patelni, sól przyprawy do smaku, połowe zieleniny. Wymieszać. Smażyć na patelni małe placuszki na rumiano. Posypać resztą zieleniny. Pyszne z łyżką gęstej kwaśnej śmietany albo razem z kiełbasą z rusztu (z grila).


do góry

8. Kapusta z grzybami


Składniki: 5 dkg grzybów suszonych - najlepiej borowików, 50 dkg kapusty kiszonej, około 1,5 litra wody, 2 średnie cebule , 3 - 4 łyżki oleju, sól i vegeta do smaku.
Wykonanie:
Grzyby opłukać, zalać wodą odstawić na noc, kapustę gotować aż zacznie mięknąć, dolać wodę z grzybów, dodać vegetę i sól, rozmoczone grzyby pokroić i dodać do kapusty, gotować aż do miękkości grzybów, cebulę poszatkować usmażyć lekko na oleju i połączyć z kapustą i grzybami, podawać z małymi grzankami z białego pieczywa. Smacznego

Potrawa ta jest rodzajem kapuśniaku i w niektórych rejonach Polski podaje się ją na Wigilię - jako postny barszcz, im więcej grzybów tym smak i zapach intensywniejszy, z tym ostatnim należy już samemu poeksperymentować.


Przepis przysłany przez Krzysztofa z Krakowa (dziękuje)


do góry

9. Sirloin z grzybami Portobello


Składniki: 0,2  kg krzyżowej, pokrojone w kawałki 0,3x5cm, 4 całe duże grzyby Portobello, 1 łyżeczka przyprawy barbeque albo pieprzu ziołowego, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 papryczka jalapeno, posiekana (można mniej albo wcale), 2 cebule, posiekane albo szczypiorek, albo zielone środkowe liście pora, 1/2 szklanki utartego sera, 1 łyżka siekanej natki pietruszki.
Wykonanie:
Oczyścić grzyby, odciać nóżki, usunąć blaszki. Natrzeć kapelusze oliwą i przyprawami. Posiekać nóżki i smażyć z wołowiną, papryką i cebulą aż mięso przestanie być różowe. Zdjąć z ognia i posypać pozostałymi przyprawami, serem i pietruszką. Nałożyć równe ilości w kapelusze grzybów. Grilować nad średnio rozgrzanymi węglami przez 5 minut lub do momentu aż grzyby bedą miękkie.
Przepis przesłany przez Terese Vestergaard - dziękuje


do góry

10. Maślaki panierowane w orzechach (na przekąskę)


Składniki: kilka, kilkanaście kapeluszy maslaków (śr. 3 - 5 cm ), 1 - 2 jajka (w zależności od ilości grzybów), zmielone
orzechy do pnierowania, ojej do smażenia.

Wykonanie:
maslaki oczyścić (nie płukać wodą), zdąć skórkę z kapelusza, oczyszczone grzyby posolić i przyprawić do smaku, każdy kapelusz obtoczyć w jajku i w zmielonych orzechach. Ssmażyć na patelni, z obu stron każdy kapelusz na złoty kolor. Grzyny odsączyć na pergaminie podawać z natką pietruszki i cząstka pomidora.
Wersja druga: składniki i wykonanie jak wyżej , z tym że po odwróceniu na usmażoną połowę nałozyc startego oscypka, smażyc do stopienia się sera. Podawać z zielona pietrószką i odrobiną żurawiny (konfitura)

Przepis nadesłał Krzysztof Cieciński - dziękuje


do góry

11. Rolada serowa z grzybami


Składniki: ser zółty 300 - 500 gr, (musi się dobrze roztapiać), kilka świerzych grzybów gatunek wg uznania (ja używam pieczarek, choć robiłem roladę z kurkami i maslakami) 2 cebule, papryka czerwona, szczypiorek, szynka, kukurydza i groszek zielony z puszki.
Wykonanie:
paprykę, szynkę, cebule, szczypiorek , grzyby pokroić w drobna kostke , kukurydzę i groszek odsaczyć z wody. Grzyby z cebula usmażyc na oleju - odsączyc i odstawić; połączyć wszystkie składniki i dobrze wymieszać;  ser stopić i rozwałkować na cienki  placek około 0,5 cm, na jeszcze goracym serze  rozłozyć wszystkie składniki i delikatnie zwijac w roladę. Odstawić do lodówki aby ser stężał. Podawać na zimno do kanapek lub (co osobiście polecam) zapiec na przennej bółce powstaje wtedy pyszna zapiekanka.

Przepis nadesłał Krzysztof Cieciński - dziękuje


do góry

12. Zupa z opieniek


Składniki: 2,5 litra wody, 5 kostek rosołowych, opieńki, ziemniaki, 100-150 ml śmietany
Wykonanie:
Zupa z opieniek jest tak prosta że chyba każdy potrafi ją zrobić. Do dużego garnka wlać około 2,5 litra wody. Następnie wrzucić pięć kostek rosołowych i grzyby czyli opieńki które wcześniej zostały oczyszczone i pokrojone w kostkę, (jeżeli się trafi jakiś ślimak to proszę tylko by nie jeść jej w piątek.) Następnie wrzucić, pokrojone w kostkę ziemniaki , a ile to zależy od gotującego około 20 minut a na koniec dolać około 100 do 150 ml śmietany.

Zupa jest wyśmienita , i jedyna w swoim rodzaju, ponieważ smak opieniek jest bardzo intensywny i charakterystyczny. Życzę smacznego

Przepis nadesłał Paweł Chilecki z Zakopanego - dziękuje


do góry

13. Makaron w sosie kaniowo-pomidorowym


Składniki: makaron, 5 dużych kani, domowy przecier pomidorowy, sól, przeprz do smaku
Wykonanie:
Polecam makaron w sosie kaniowo-pomidorowym, tak na szybko to trzeba ugotować makaron aby oczywiście był aldente i niech kogoś wszechmocny broni by nie rozgotował makaronu bo jest wtedy wstrętny.
Osobno na patelni poddusić kanie około 5 dużych sztuk , a następnie dodać domowy przecier pomidorowy. Na koniec odcedzony makaron dodać na patelnie do kań z pomidorami, chwile poddusić i potrawa gotowa. Nie zapomnijcie posolić i popieprzyć do smaku. Smacznego
Darz grzyb

Przepis nadesłał Paweł Chilecki z Zakopanego - dziękuje


do góry

14. Pasztet z pieczarek


Składniki: ok 60 dkg pieczarek, 2 całe jajka, 3 łyżki stołowe bułki tartej, natka pietruszki, 1/4 kostki tłuszczu, (masło/margaryna), sól i pieprz
Wykonanie: Porcja na małą brytfankę (do klopsu), Pieczarki oczyścić, umyć i pozostawić do obeschnięcia. Grzyby zetrzeć na tarce do warzyw o dużych oczkach, dodać posiekaną natkę, bułkę tartą, całe jajka, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać łyżką i przełożyć do brytfanki. Na wierzch położyć płatki tłuszczu. Zapiekać około pół godziny w piekarniku   rozgrzanym do 200 stopni na złoty kolor. Najlepiej smakuje na gorąco, krojone jak klops z ziemniaczkami lub chrupiącą bułką (mniam). Po zastygnięciu można stosować jak pasztet do pieczywa. Daje się kroić w stosunkowo cienkie plasterki. Dodatkowa zaleta to prostota potrawy, a pieczarki nie muszą być "pierwszego sortu", bo i tak są rozdrobnione.

Przepis nadesłali:  Jadwiga i Elek Waszkiewicz z Wrocławia - Dziękuje


do góry

15. Pasztet z kurek


Składniki: 2 litry oczyszczonych i pokrojonych w kawalki kurek, 3 jajka   rozdzielone, 6 plasterkow boczku, 2 lyzki posiekanej pietruszki, 1-2 lyzeczki mielonego pieprzu (do smaku),1 lyzeczka soli, 2 lyzki masla, 3 lyzki maki, 3 lyzki suchej tartej bulki, 2 lyzki smietany, plat ciasta drozdzowego (slonego)
Wykonanie:
Zrobic drozdzowe ciasto,  rozwalkowac na pol cm grubosci, posmarowac jednym bialkiem. Ciastem wylozyc keksowke. Kurki podsmazyc na masle, dodac przyprawy i pietruszke, przepuscic przez maszynke do mielenia miesa wraz z 3 plastrami boczku. W misce dodac zoltka, make, smietane, wymieszac dokladnie. Ubic pozostale bialka i delikatnie wymieszac z masa grzybowa, przelozyc do keksowki na surowe drozdzowe ciasto (ktore w miedzyczasie troche spuchlo). Wygladzic wierzch, pokryc 3 plastrami boczku. Zakryc folia. Wstawic do goracego pieca, 160C/325F. Zapiec 45 minut, zdjac folie, piec nastepne 15-30 minut, uwazac, zeby ciasto sie nie spalilo.
Po wystygnieciu wyjac z formy, kroic w plastry ostrym nozem.

Przepis nadesłala:  Magdalena Basset z   USA - Dziękuje


do góry

16. Bigos z pieczarek


Składniki: Pieczarki (lub inne grzyby), ogórki kiszone, chude mięso wołowe. Wszystkie składniki w jednakowych ilościach wagowych. Trochę tłuszczu, szklanka wody, koncentrat pomidorowy, pieprz.
Wykonanie:
Ogórki i pieczarki pokroić na plasterki. Mięso pokroić w kostkę. Każdy ze składników zrumienić oddzielnie na patelni. Przełożyć do garnka, dolać szklankę wody, pieprz i dusić pod przykryciem jeszcze 15 minut. Pod koniec duszenia można dodac łyżkę koncentratu pomidorowego.
Jeżeli ktoś lubi można bigos połączyć z zasmażką. Podawać z pieczywem.
Uwagi: W składnikach nie ma soli, bo zazwyczaj wystarcza zasolenie pochodzące z ogórków. Najlepiej sprawdzić pod koniec duszenia. Bardzo ważne jest, żeby każdy ze składników zrumienić oddzielnie i dopiero połączyć w garnku.
Potrawa robiona w ten sposób ma zupełnie inny smak. Składniki podczas obróbki termicznej znacznie sie kurczą.
Na cztery obiadowe porcje potrzeba po 60-70 dkg miesa, pieczarek i ogórków.
Przepis nadesłał Eligiusz Waszkiewicz z Wrocławia


do góry

17. Jajka faszerowane grzybami


Składniki: Jajka, grzyby suszone (najlepiej prawdziwki), cebula, masło,
Wykonanie:
1. Ugotować jajka na twardo, obrać ze skorupek,przeciąć wzdłuż, żółtka oddzielić.
2. Ugotować grzyby suszone ( najlepiej prawdziwki, usmażyć na złoty kolor cebulę
( na maśle) a następnie sporządzić farsz;grzyby, cebulę i żółtka z jajek przepuścić przez maszynkę do mięsa - dobrze wymieszać, posolić i popieprzyć do smaku.
3. Farszem napełnić przygotowane połówki jajek w taki sposób by farsz wystawał do góry.
Uwagi: Potrawę podaje się w formie zakąski na zimno. Zaprosić sąsiada ( sąsiadkę), postawić na stole duży półmisek z przygotowaną potrawą i delektować się błogością jaka pojawi się na twarzy gościa w miarę połykania kolejnych "półjajek".. Potrawę podaje się w formie zakąski na zimno. Polecam.

( Przepis zawdzięczam mojej synowej - Basi, skąd go wzięła nie wiem, najważniejsze, że baaaardzo smaaaczne...)
Przepis nadesłał Tadeusz Ruchlewicz członek internetowego klubu Darz Grzyb - dziękuje


do góry

18. Wykwintene danie ze smardzy


Składniki: 1 plat ciasta francuskiego, masło,1 cebula, pieprz , smardze (murchle),1 łyzka pietruszki na porcje dla 2 osob,1 mały ząbek czosnku na porcje dla 2 osob
Wykonanie: małe miseczki czy filiżanki żaroodporne ustawić na blasze "do góry nogami". Piec rozgrzac do 220°C. Płat francuskiego ciasta kupnego rozwalkowac do 1.5 wielkości (np. 20 cm brzeg bedzie mial 30 cm), utrzymujac ksztalt prostokata. Pokroic ciasto na kwadraty (wilekosc zalezy od miseczek). Kwadraty ukladac na miseczkach i delikatnie zagiać
w dół, żeby przybraly kształty miseczek, ale nie dotykaly blachy. Tak upiec.
Osobno usmażyc smardze na maśle z odrobina pietruszki i czosnku. Usmażyc osobno cienko pokrojona cebule aż stanie się zlota. Kazda miseczkę z ciasta ułożyć na ładnym talerzyku, na dno ułożyć łyżkę usmażonej cebuli, na to 2-3 łyzki usmazonych smardzy. Posypac świeżo i grubo zmielonym czarnym pieprzem.
Uwagi: Talerzyk mozna "wyscielic" lisciem salaty.

Przepis przesłała Magdalena Bassett


do góry

19. Pasztet z suszonych grzybów


Składniki: 10 dkg suszonych grzybów, szklanka bułki tartej, szklanka śmietany,4 jajka, 2-3 ząbki czosnku, po ćwierć łyżeczki:suszonego majeranku, bazylji, szałwi ,mielonego kminku, mbiru, gożdzików, gałki muszkatołowej, łyżka smalcu,łyżka masła, 2 łyżki posiekanych drobno orzechów włoskich, sól, pieprz.
Wykonanie: Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości przegotowanej wody, zostawić na noc, następnego dnia ugotować. Bułkę tartą wsypać do miski, zalać śmietaną, wymieszać, zostawić na pół godziny. Drobno posiekaną cebylę i czosnek przesmażyć na smalcu (ja wolałem masło ale smalec był w orginale). Grzyby drobno posiekać (proponuje przemielić). Grzyby i cebule z czosnkiem wrzucić do miski z bułką tartą ,dodać przyprawy zioła orzechy i jaja, posolić wymieszać (jeśli masa zbyt gęsta można dodać śmietany). Mase przełożyć do formy wysmarowanej masłem i piec około 40 min

Przepis sprawdził i przysłał Ann


do góry

20. Placuszki grzybowe


Składniki: boczek, świeże pokrojone grzyby, kminek, pieprz, sól, mąka, jajka, mleko.
Wykonanie: Słoninę albo kawałek boczku pokroić w kosteczki i usmażyć. Następnie dodać pokrojone grzyby ( świeże). Mogą to być różne grzyby a nawet mieszanka borowikowatych i grzybów blaszkowych. Smażoną mieszankę należy doprawić kminkiem, szczyptą pieprzu i solą. Dusić do momentu aż grzyby będą miękkie.

W międzyczasie należy przygotować z mąki, jajek i mleka - ciasto takie jak na “kapankę”. Uduszoną mieszankę należy wymieszać z ciastem - im więcej grzybów tym lepiej. Następnie z powstałej masy formuje się niewielkie placuszki, które łyżką należy kłaść na rozpalony na patelni olej. Placuszki opieka się z obu stron na złoty kolor. Jeżeli chcecie mieć placuszki bardziej pulchne do ciasta należy dodać tylko żółtka a oddzielone wcześniej białka ubić i dopiero w formie ubitego “ śniegu” delikatnie wymieszać z mieszanką ciasta i grzybów. Tak przygotowane placuszki można podawać i na gorąco i na zimno. Mam nadzieję, że potrawa będzie Wam smakować.

P
rzepis do Klubu Darz Grzyb - przesłała Helena Bielanová - Czechy - Tłumaczył Tadeusz Ruchlewicz
Pani Heleno dziękujemy za przepis i czekamy na kolejne.


do góry

21. Smardze czeskie (lub smardze) w śmietanie - zapiekanka NOWE


Składniki: 200 g smardzówek ( smardzów) 1 cebula, 100 g tartego sera, 200 do 250 ml śmietany, tłuszcz do posmarowania naczynia, sól.
Wykonanie: Grzyby należy dokładnie oczyścić, pokroić i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Posolić, posypać drobno pokrojoną cebulą i włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać 20 minut. Następnie grzyby zalać śmietaną, posypać tartym serem i zapiekać jeszcze 15 minut aż ser się zupełnie rozpłynie. Podawać z pieczywem - najlepiej białą bułką ( w Krakowie – z weką).

Informacja z 30 marca 2004 Pani Helena Bielawa znalazła koło Pragi pierwsze wiosenne grzyby- smardzówki czeskie. Były jeszcze małe ale były.
P
rzepis do Klubu Darz Grzyb - przesłała Helena Bielanová - Czechy - Tłumaczył Tadeusz Ruchlewicz
Pani Heleno dziękujemy za przepis i czekamy na kolejne.
Uwaga wszystkie smardze i smardzówki w Polsce są pod ochroną dlatego jęśli masz zamiar robić taką potrawe jedź... do Czech lub do Słowacji tam występują i nie są pod ochroną...


do góry

22. Sos ze smardzy NOWE


Składniki: 40 g suszonych smardzów , 1/2 łyżeczki ekstraktu mięsnego, 300 ml śmietanki kremowej, 1-2 łyżeczki soku cytrynowego, sól, pieprz, pieprz cayenne.
Wykonanie: Smardze dokładnie umyć, zalać 500 ml letniej wody, odstawić na 2 godz, W czasie moczenia miesząc od czasu do czasu, by z grzybów usunąć piasek. Odcedzić na sicie, wycisnąć z nich wodę, przecedzić je przez gazę, by usunąć piasek. W odcedzonej wodzie gotować smardze 45 min. Grzyby wyjąc, a gorący wywar jeszcze raz przefiltrować przez gazę.
Wywar odparować tak, by pozostały 2 łyżki gęstego sosu. Dodać ekstrakt mięsny i śmietankę. Dobrze wymieszać i jeden raz zagotować. Sos doprawić sokiem cytrynowym, solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Włożyć ugotowane smardze i podgrzać.



Strona należy do serwisu www.nagrzyby.pl