Strona główna serwisu - Na grzyby| Lista członków klubu | Strony członków klubu | Forom dyskusyjne klubu | Nasze wyprawy | Atlas grzybów | Przepisy |
| Statut klubu | E-kartki | Email klubu | Index gatunków | Aktualne występowanie grzybów w Polsce |

Foto-przepisy - potrawy z grzybów

| Flaczki z boczniaków | Boczniak smażony a la schabowy | Żółciak siarkowy smażony |

Smardze z patelni
Pierwsza najprzyjeniejsza część przepisu - poszukiwanie smardzy... Gdy już nazabieramy odpowiednią ilość... - czyścimy z piasku. Następnie dokładnie płuczemy pod bierzącą wodą z piasku. Po odcedzeniu płukanych smardzy - krajamy smardze w ten sposób. Kładziemy masło na rozgrzaną patelnie
  Wkładamy pokrojone smardze na gozgrzane masło... Smarzyny smardze na maśle przez około 30 minut Pod koniec smażenia solimy, pieprzymy do smaku wykładamy na talerz - posypujemy szczypiorkiem i delektujemy się smakiem... Smacznego  

   
    Bardzo prosty a smaczny przepis na smardze z patelni. Po pierwsze musimy poszukać smardzy – a nie jest to sprawa prosta. W Polsce smardze są pod ochrona i nie zalecam ich zbierania. Na smardze można pojechać np. na Słowacje do Czech lub na Litwe. Miejsca występowania smardzy są trudno dostępne i stanowią często wielką tajemnicę dla grzybiarza. Z biegiem lat i doświadczenia gwarantuje że będziecie wyczuwać takie miejsca.

No jeżeli udało Wam się nazbierać tych upragnionych smardzy proszę oczyścić je z piasku i ziemi. Potem proszę wypłukać je pod bieżącą wodą aby wypłukać resztki piaski. Odsączone z wody smardze kroimy smardze w krążki tak jak na tym zdjęciu. Nakładamy masło na gorącą patelnię a po tym wrzucamy smardze. Dusimy je tak bez przykrycia około 20 minut. Pod koniec solimy i pieprzymy do smaku. Wykładamy gotowe smardze na talerzyki posypujemy np. szczypiorkiem podajemy z pieczywem. Smacznego.

Dla tych którym nie udało się znaleźć smardzy polecam ich zakup (prawdopodobnie w zjednoczonej Europie nie będzie to problem) jedyny problem to ich wysoka cena.

Polecam fragment z Teleekspresu o smardzach >>> kliknij

  Ciekawe informacje o smardzach na stronach serwisu:

  Uprawa smardzyGrzybów Jerenał (smardz) - ciekawy artykuł z Dziennika Polskiego , "Smardzownik" - ogrodowa uprawa smardzy - wywiad z Czechem uprawiającym smardze w swoim ogrodzie.

  Bardziej wyrafinowane potrawy ze smardzy:

   Smardze smażone z zieleniną
   Smardze w cieście naleśnikowym
   Smardze smażone z ziołami
   Przekładaniec naleśnikowy ze smardzami
   Grzanki ze samardzami
   Smardze na tostach
   Placki ziemniaczane ze smardzami
   Wykwintene danie ze smardzy
   Smardze w śmietanie - zapiekanka
   Sos ze smardzy

   Smardze faszerowane
   Smardz nadziewany
   Smardze w foremkach